Als ondernemer wil je de beste resultaten voor je bedrijf. Dit betekent niet alleen meer klanten, maar ook een gezonde financiële situatie. Gelukkig kan een accountant je hierbij helpen. Maar hoe kies je de juiste accountant? En hoe zorg je ervoor dat je het maximale haalt uit de diensten van een accountant? Hieronder geven we tips en adviezen over het vinden van de perfecte accountant voor je bedrijf.

Waarom een accountant inschakelen?

Een accountant kan een ondernemer enorm helpen met de dagelijkse financiële zorgen. Ze zijn experts op dit gebied en kunnen je advies geven over belastingen, boekhouding en jaarrekeningen. Als je een accountant inschakelt, weet je dat je financiën op orde zijn en dat je niets belangrijks over het hoofd ziet. Het is dan ook een must voor elke onderneming.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een accountant?

Als je besluit een accountant in te schakelen, is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Hieronder geven we je enkele tips waar je op moet letten bij het kiezen van een accountant:

  • Vraag referenties op: Vraag bijvoorbeeld aan andere ondernemers welke accountant ze gebruiken en of ze tevreden zijn.
  • Kijk naar de expertise van de accountant: Welke ervaring heeft de accountant en kan hij je helpen met de specifieke financiële zaken van je bedrijf?
  • Kies een accountant die bij je past: Het is belangrijk dat je een klik hebt met de accountant. Je moet namelijk vaak met hem of haar samenwerken.
  • Let op de tarieven: Kijk goed naar de tarieven van de accountant en maak hierover afspraken. Zo voorkom je onverwachte kosten.

Wil je meer lezen over accountants? Op deze website vind je meer informatie.

Hoe kan een accountant je helpen meer uit je bedrijf te halen?

Een accountant kan je niet alleen helpen bij de financiële zaken van je bedrijf, maar kan ook adviseren op andere gebieden. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

  • Belastingadvies: Een accountant kan je adviseren over belastingzaken, zoals aftrekposten en btw.
  • Advies over bedrijfsstrategie: Een accountant kan je helpen bij het opstellen van een financiële strategie en het maken van financiële prognoses.
  • Liquiditeitsbeheer: Een accountant kan je adviseren over hoe je het beste met je financiële middelen om kunt gaan en hoe je je liquiditeit kunt verbeteren.
  • Kostprijsanalyse: Een accountant kan je helpen bij het berekenen van de kostprijs van je producten of diensten, waardoor je betere beslissingen kunt maken over prijsstelling en winstmarges.
  • Financiële verslaglegging: Een accountant kan je helpen bij het opstellen van een jaarrekening en andere financiële verslagen, zodat je inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf en deze kunt verantwoorden aan bijvoorbeeld de Belastingdienst of banken.