Administratie eenmanszaak

Administratie opzetten voor een eenmanszaak is verplicht (geldt ook voor een VOF). Bedrijfscijfers moeten altijd op orde zijn en bewaard worden. Daarnaast moeten deze bedrijfscijfers ook periodiek worden gedeeld met de overheid. Het is dus van groot belang dat deze informatie goed bewaard wordt. Bijvoorbeeld bij een belastingcontrole, dan dient de administratie van een bedrijf bewezen te worden.

 

De opzet van de administratie bij een eenmanszaak

Elke ondernemer is verplicht om te boekhouden. Dit kan je zelf doen of uitbesteden aan iemand anders. Een goede boekhouding geeft het complete overzicht van je in-en uitgaven per jaar. Bij een onderneming waarbij de ondernemer zelf aansprakelijk is (en VOF) gelden er minder strenge regels als het gaat om de administratie.

Bij een BV zijn er vele eisen, wetten en regeltjes waar de onderneming zich aan moet houden. Hoe je de administratie binnen de eenmanszaak wil hebben, is aan de ondernemer zelf. Als je maar tijdig wanneer de overheid er belang naar heeft een duidelijke administratie kan laten zien.

De administratie van een onderneming is de basis van belastingaangiftes. Zelf moet je natuurlijk een goed beeld hebben over de in- en uitgaven van een onderneming. Maar daarnaast dient deze weergave ook als bron worden ingediend bij een belastingaangifte. De administratie is dus eigenlijk veel belangrijker dan vele mensen denken. Er moet een administratie overzicht worden opgezet zodat je regelmatig aangiftes kunt invullen en bewijzen. Ook voor de inkomstenbelastingaangifte van de ondernemer afhankelijk van de administratie.

Na de inzending van je aangifte is de administratie nog steeds belangrijk en absoluut niet overbodig. Deze moeten door de onderneming bewaard worden voor controle. Het is voor jezelf belangrijk dat je de administratie van de onderneming kan aantonen. Maar daarnaast kan de overheid ook in jouw administratie kijken om fraude van een leverancier of een ander extern bedrijf te onderzoeken.

Administratie en belastingaangiftes

Administratie bewaren

Het is dus heel belangrijk dat de administratie in een onderneming goed en lang bewaard wordt. Dit is erg noodzakelijk voor de onderneming zelf maar ook voor de overheid. Je kan er rekening mee houden dat na de opzetting van de administratie deze minimaal 7 jaar bewaard moet worden. Dit voor de opvraging voor bewijs die de overheid elk moment kan doen. De 7 jaren is een bewaartermijn waar jij je als eenmanszaak aan moet houden. Tegenwoordig mag je de administratie ook digitaal bewaren.