Administratie bij een besloten vennootschap (BV)

Als het gaat om de administratie bij een BV, zijn er vele strenge regels waar niet van afgeweken moet worden. Voor kleine bedrijven en ondernemers is er een eigen keuze voor het kiezen van de administratie uitbesteden of het toch zelf doen. Bij een BV geldt dit vaak niet, uitbesteding is al gauw noodzakelijk. Soms is zelfs goedkeuring van een officieel accountant nodig.

Eisen voor een boekhouding bij een BV

Er zijn een paar eisen als het gaat om de administratie bij een besloten vennootschap. Zo is een balans, jaarrekening en een duidelijke winst- en verliesrekening verplicht. Ook krijg je als een BV te maken met vennootschapsbelasting en een eigen vermogen. Zoals eerder genoemd is soms zelfs een goedkeuring van een officieel erkende accountant verplicht. Deze eisen maken het wat complexer in tegenstelling tot ZZP’ers. Hierdoor is het voor een BV noodzakelijk om een boekhoudprogamma aan te houden, hierbij worden facturen automatisch geboekt.

Je ziet het niet vaak, toch is er een klein percentage van BV dat zelf de boekhouding doet. Dit kan prima wanneer er geen ingewikkelde zaken en/of salarisadministratie bij komt kijken.

Kosten boekhouder BV

De kosten van de administratie bij een BV zijn hoger dan bij een eenmanszaak. Dit komt doordat er veel meer eisen worden gesteld bij een BV. De oprichting van een BV kost vaak niet zo veel (paar honderd euro), maar door de eisen van de administratie is een BV na loop van tijd veel meer geld kwijt. De administratieve kosten voor de boekhouding van een BV zal jaarlijks gemiddeld tussen de €2500 en €5000 liggen.

Toch kun je hiervan nog vele kosten besparen door een deel van de boekhouding zelf te doen. Veel meer dan je zou denken. Als je de uitgaven netjes bijhoud en inboekt, bespaar je al geld. Of zelf facturen maakt en zelf verstuurd. Dit kan al gauw 90% van je gehele administratie zijn!

Belastingaangifte doen

Op tijd belastingaangifte doen is voor een BV maar ook voor een eenmanszaak erg belangrijk. Er moet bij een BV altijd vennootschapsbelasting worden betaald. Daarnaast moet er een aangifte omzetbelasting worden ingediend. Naast het betalen van de vennootschapsbelasting moet er altijd jaarlijks de jaarrekening worden gemaakt. De grootste klus is het verwerken van bronnen en facturen.