Als bedrijfseigenaar met personeel is het van belang dat jij je personeel een mobiliteitsbudget aanbiedt. Op deze manier kan het personeel zelf kiezen op welke manier ze naar werk komen en laat jij duidelijk zien dat je met hun welzijn bezig bent. Met de focus op duurzaamheid is het aanbieden van een bedrijfsauto tegenwoordig niet meer genoeg voor veel mensen. Om deze reden zijn er ontwikkelingen wat betreft de opties voor het mobiliteitsbudget. Denk aan auto operational lease tot aan een duurzaam fietsplan. We bespreken in het kort de populairste opties. Lees snel verder en laat je inspireren!

De lease auto

Om te beginnen is het uiteraard nogsteeds populair om een leaseauto van de zaak aan te bieden. Voor veel bedrijven zit deze optie standaard in het mobiliteitsbudget en kiezen ook veel werknemers voor deze optie. Dit is is simpelweg omdat een auto voor veel mensen wordt gezien als de meest comfortabele manier van reizen en afhankelijk van de afstand soms ook de snelste optie. Echter is hier ook veel commentaar op omdat een auto niet de meest duurzame optie is. Toch kan de optie niet ontbreken en moet je aan alternatieven gaan denken. Denk aan een hybride of volledig elektrische auto. Zie bijvoorbeeld Elektrische Auto Leasen bij Superlease.

De OV business kaart

Als tweede op de lijst zit de OV business kaart vaak in het mobiliteitsbudget. Dit is zowel een erg praktische als duurzame opties voor medewerkers. Nu denk je misschien “waarom zou een medewerker voor een ov kaart kiezen in plaats van een auto?”, toch gebeurt dit erg vaak. Een medewerker heeft bijvoorbeeld geen rijbewijs, is erg bezig met duurzaamheid of woont/werkt midden in de randstad. Wanneer jij elke ochtend in het centrum van amsterdam moet werken dan gaat dat met de auto erg lastig zijn. Denk maar eens na, een trein staat niet in de file. Om deze reden wordt een ov business kaart vaak gekozen.

Het fietsplan

Als laatste zien we steeds vaker dat bedrijven een fietsplan aanbieden voor hun medewerkers. Dit is vooral relevant voor regionale bedrijven die hun personeel in het algemeen op relatief korte afstanden hebben wonen. Wanneer iemand bijvoorbeeld binnen 10 kilometer van kantoor werkt is het heel goed te doen om gewoon met de fiets naar kantoor te gaan. Ook voor deze mensen moet er iets geregeld kunnen worden zodat het bedrijf ze ondersteunt. Om deze reden is er het fietsplan waarbij het bedrijf fietsen aanbied. Hier zitten vaak ook elektrische fietsen bij om medewerkers extra te stimuleren om voor deze optie te kiezen.

Conclusie

De bovenstaande drie opties voor in het mobiliteitsbudget zijn de afgelopen jaren bijna standaard geworden voor elk bedrijf. Moet jij nog kiezen wat in jouw mobiliteitsbudget komt te staan? Neem dan absoluut deze drie dingen mee om je personeel tevreden te houden. Heb jij nog meer ideeën? Natuurlijk kan je het uitbreiden, maar zolang deze er maar in zitten. Je kan ook altijd je personeel vragen wat voor hun belangrijk is en gebaseerd daarop je mobiliteitsbudget aanpassen. Succes!