Als je je bedrijf wilt verkopen moet je uiteraard een prijs (laten) bepalen waarvoor je het bedrijf wilt verkopen. Of je nu aan een familielid zoals een zoon of dochter verkoopt, of aan een onbekende koper, je wilt dat er een redelijke prijs betaald wordt waar iedereen tevreden mee kan zijn. Maar waardebepaling bedrijf is niet eenvoudig. Als je wilt weten hoe dat in zijn werk gaat, lees dan dit artikel.

Jaarrekeningen en balans

Zorg dat je een goede en heldere jaarrekening en balans kunt overleggen. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om privé en zakelijk van elkaar te scheiden. Een accountant moet de jaarrekening hebben samengesteld en de balans moet een goed en eerlijk beeld geven van de situatie van het bedrijf.

De waarde bepalen

Een aantal gegevens kun je simpelweg uit de balans en jaarrekening halen. De vaste activa zoals gebouwen en bedrijfswagens hebben een bepaalde waarde die duidelijk is. Je moet echter ook rekening houden met de verwachte opbrengsten in de toekomst en met de goodwill.

De goodwill kan bijvoorbeeld de goede naam zijn die hebt door de jaren heen hebt opgebouwd. Dit is iets dat de verkoper overneemt en daar mag best voor betaald worden. Het eerste dat je moet gebruiken voor het bepalen van de waarde is de waarde van de schulden aftrekken van je bezittingen, dit wordt ook wel het eigen vermogen genoemd.

Vervolgens moet je kijken naar de verwachte winst in de toekomst, en zoals reeds gezegd moet de goodwill mee worden genomen . Als je dit allemaal helder hebt dan kun je een vraagprijs vaststellen. Dat is niet noodzakelijkerwijs de verkoopprijs want je zult met de (potentiële) koper gaan onderhandelen.

De koper zal uiteraard een zo laag mogelijke prijs willen bedingen en zal gaan kijken wat vergelijkbare bedrijven hebben opgebracht. Mocht je aan een familielid of vriend gaan verkopen, dan zal je misschien niet de hoogste prijs willen vragen. Zorg echter wel dat het een reële prijs is, anders kan de belastingdienst er wellicht iets van vinden. In het ergste geval kan dit leiden tot extra kosten.

Conclusie

De bedrijfswaarde berekenen is lastig maar ontzettend belangrijk. Het is daarom aan te raden om je op dat vlak goed te laten adviseren. Zorg ook dat je goed voorbereid de onderhandelingsfase ingaat. Als je met al deze zaken rekening houdt, kun je een goede bedrijfswaarde bepalen en een reëel bedrag ontvangen. Dan ben jij tevreden, en dan is de koper tevreden!