Stel jij hebt afgelopen tijd een mooi woning bezichtigt en je ziet jezelf daar wel zitten. Wil jij dat huis kopen, maar denk jij dat je tegelijkertijd geen of te weinig eigen geld in kunt brengen? Zijn er dan toch mogelijkheden om de droomwoning die jij hebt bezichtigd te kunnen kopen? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden over het huis kopen zonder eigen geld.

Kan je een huis kopen zonder eigen geld?

Het antwoord is nee. Helaas ontkom je er niet aan dat je eigen geld nodig hebt voor de aanschaf van een woning. Omdat je maar 100% van de aankoopprijs kunt financieren, zal je alle extra kosten zelf moeten betalen. Dit zijn vaak kosten, die ook wel onder de kosten koper (k.k.) vallen.

Overigens is het niet alleen onmogelijk, maar is het ook verstandig om eigen geld in te kunnen leggen. Mocht je hypotheek door inleg van je eigen geld lager uitkomen, dan geeft je dit ook lucht tijdens een financiële crisis, doordat je minder snel onder water komt te staan, maar je zit ook sneller in een gunstiger rentepercentage, doordat je sneller hebt afgelost.

Welke extra kosten zijn er bij aankoop van een huis

Stel je hebt een huis gekocht, aan welke extra kosten moet ik dan denken? Er zijn verschillende kosten die komen kijken bij de aankoop van je nieuwe woning, te denken valt aan de onderstaande kosten voor koper.

Taxatiekosten: Om je hypotheek te kunnen aanvragen, is een taxatie van de woning nodig.

Kosten hypotheekadviseur: Mocht je een hypotheekadviseur nodig hebben bij aankoop van je woning, dan moet je deze ook betalen.

Kosten aankoopmakelaar: Mocht je een aankoopmakelaar nodig hebben voor de aankoop van je nieuwe woning, dan zal je deze ook moeten betalen.

Overdrachtsbelasting: Heb jij al een bestaande koopwoning en/of koop jij een woning boven de 4 ton, dan zal je overdrachtsbelasting moeten betalen.

Eigen geld als bescherming

Eigen geld inleggen is een beschermingsmaatregel van banken en van de overheid om te voorkomen dat je uiteindelijk je woonlasten niet meer kunt betalen of dat je woning “onder water” komt te staan. Als je een hypotheek afsluit die hoger is dan de waarde van je woning, is er namelijk kans dat je na de verkoop van je woning met een restschuld achterblijft.

Wil jij meer weten over het kopen van een woning zonder eigen geld, of ben jij benieuwd naar jouw hypotheek mogelijkheden, neem dan contact met ons op.