Een minilening is een lening die je kan afsluiten op het moment dat je voor een zeer korte periode een relatief klein bedrag wilt lenen. Wanneer je bijvoorbeeld onverwacht een hogere rekening moet betalen en je aan het eind van de maand net niet genoeg saldo meer op je rekening hebt staan, biedt de minilening de oplossing.

Hoe werkt het afsluiten van een minilening

Er zijn bedrijven die zich inzetten als een bemiddelaar tussen jou en je bank. Je geeft het gewenste bedrag aan dat je wilt lenen bij het bedrijf, dat bedrag ligt meestal tussen de 100 en de 1500 euro. Daarbij geef je aan binnen hoeveel dagen je het bedrag terug betaalt.
Zoals bij elke andere leningen die je kunt afsluiten, betaal je een percentage van het geleende bedrag aan rente. Dit is als het ware wat je ‘betaalt’ voor je lening. Dit geldt ook bij de minilening. Hoe langer de periode dat je het bedrag leent zonder terug te betalen, hoe hoger het bedrag dat jij betaalt als zijnde rente.

De eisen

Aangezien we het hier hebben over geld, zijn er wel bepaalde afspraken die gemaakt moeten worden, en bepaalde punten waarin beide partijen elkaar kunnen vertrouwen.
Wanneer je bijvoorbeeld werkeloos bent en je hebt geen saldo meer op je rekening, zal het bedrijf waar jij je lening bij wilt afsluiten niet akkoord gaan met de lening. Jij zal namelijk moeten kunnen bewijzen dat jij ze op den duur terug kunt betalen met de afgesproken rente er boven op geteld. Het bedrijf zal, na het opgesteld hebben van een door jou aangevraagde offerte, jouw gegevens natrekken. En jouw bankgegevens willen inzien. Sowieso dien je woonachtig te zijn in Nederland (in België, waar een minilening ook mogelijk is, gelden namelijk weer andere regels), en moet je minimaal 19 of 21 jaar oud zijn. Je moet minimaal 1000 euro netto verdienen in de maand om zo als het ware vertrouwen, om het terug te kunnen betalen, te winnen. Als ZZP’er ben je niet in staat een minilening af te sluiten. Omdat inkomsten dan afhankelijk zijn van opdrachten, en ben je dus niet geheel zeker van voldoende inkomsten. Tevens dien je geen uitkeringsgerechtigde te zijn.

Is het afsluiten van een minilening slim

Het afsluiten van een minilening kan nadelen hebben. Het afsluiten van de lening zelf is zeer handig, echter dan wel wanneer je maandelijkse inkomen netto een relatief hoog bedrag betreft. Wanneer dit niet het geval is, kan het zijn dat je niet van de schulden van een minilening af komt, aangezien de verplichte garantstelling, welke 30 procent van het geleende bedrag inhoudt, nog bovenop de afgesproken rente, per lening betaald dient te worden. Het zou dan zelfs zo kunnen zijn dat je telkens een minilening blijft aanvragen om zo je schulden voor de minilening te kunnen afbetalen. Op die manier kom je in een cirkel terecht waar je niet gemakkelijk meer uit komt.