Een boekhouder kun je inschakelen voor financieel advies en voor verschillende administratieve taken. Denk bijvoorbeeld aan het indienen van de jaarcijfers en het doen van btw-aangifte, maar ook voor de salarisadministratie en het bijhouden van facturen. Aan deze onderdelen van de boekhouding zijn verschillende prijzen verbonden. In dit artikel lees je alles over de taken die je kunt uitbesteden, en de kosten voor een boekhouder.

Welke taken kun je uitbesteden aan een boekhouder?

Hieronder zie je de verschillende taken die je kunt uitbesteden aan een boekhoudkantoor. 

  1. Jaaroverzicht en jaarrekening opstellen
  2. Financieel advies 
  3. Aangifte inkomstenbelasting en BTW-aangifte
  4. Financiële administratie, bijhouden van al je inkomsten en uitgaven 
  5. Het laten opstellen en controleren van facturen 
  6. Rapportages opstellen 

Hoe zijn de kosten voor een boekhouder opgebouwd?

De gemiddelde kosten voor een boekhouder zijn opgebouwd op basis van verschillende factoren. Zo spelen het takenpakket en de ervaring en het uurtarief van de boekhouder een belangrijke rol in de prijs. 

Uurtarief van een boekhouder

Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder ligt rond de 60 euro per uur, voor een boekhouder met enkele jaar ervaring. Een beginnende boekhouder vraagt tussen de 40 en 50 euro per uur, en een ervaren accountant of boekhouder kan hogere tarieven hanteren van tussen de 60 en 80 euro per uur. 

Takenpakket

Daarnaast hangt de prijs af van de exacte taken die je wil uitbesteden. Wanneer je gedeeltelijk zelf je financiële administratie bijhoudt, betaal je een lager maandbedrag of jaarbedrag dan wanneer je de volledige boekhouding wil laten doen. Daarnaast werken veel boekhouders ook met takenpakketten. Zo hebben ze een simpel pakket, een uitgebreider pakket en een compleet pakket. 

Kosten per onderdeel

Als particulier betaal je voor het laten doen van je belastingaangifte tussen de 115 en 165 euro gemiddeld. Voor zzp’ers en ondernemers zijn de kosten om je belastingaangifte te laten doen vanaf 250 euro. Het laten opstellen van je jaarrekening als eigenaar van een BV is mogelijk vanaf 450 euro per jaar. De salarisadministratie uitbesteden kost gemiddeld 15 euro per loonstrook.

Hieronder zie je de verschillende prijzen voor boekhouding per onderdeel in een overzicht van de website Boekhoudergids.nl

Kosten voor een boekhouder 2022

Opdracht Kosten gemiddeld 
Belastingaangifte voor particulieren €115,- tot €165,-
Belastingaangifte voor ondernemers en zzp’ers (W-biljet) Vanaf €250,-
Jaarrekeningen opstellen (bv) Vanaf €450,-
Salarisadministratie  Vanaf €15,- per loonstrook
Uurtarief boekhouder tussen de 40 en 80 euro per uur, afhankelijk van de ervaring en expertise van je boekhouder